Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir bale kursları olan Mavidans Akademi 2005 yılında Ayda Zorlu ve Nurhan Nebioğlu tarafından kurulmuştur.

Ayda Zorlu ve Nurhan Nebioğlu’nun önderliğinde Mavidans Akademi akademik bale eğitimi, modern dans eğitimi ve çocuklar için bale kursları ve dans alanında Türkiye’nin en önemli okulu haline gelmiştir.

Türkiye’nin En iyi Eğitmenleri Eşliğinde Bale kursları:

bale kursları

Ayda Zorlu’nun çocuklar için geliştirdiği bale pedagojisi ve yaklaşımı ile bale eğitimi çocukların her biri için özel bir ilgi ve alaka gerektirmekte ve her çocuğun içindeki bale ve dans potansiyelini ortaya çıkarmaya fırsat yaratmaktadır. Böylece Mavidans Bale ve Dans Okulu’nda Bale, Modern Dans, Klasik Bale, Street Jazz ve Jimnastik eğitimi alan her öğrenci kendine yeten, özgüveni gelişmiş ve geleceğin dansçı, balerin ve koreografı olmaya doğru emin adımlarla ilerlemektedir.

Bale Eğitiminde Jimnastik Eğitiminin Önemi:

Türkiye’de oluşturduğumuz pedagojik yaklaşım ve anlayışla, okulumuzda eğitim alan her balerin adayı üst düzeyde ve profesyonel eğitim alma fırsatına sahip olmaktadır.

Mavidans Bale ve Dans Okulu açıldığı günden bu yana yüzlerce öğrenciye kaliteli ve nitelikli dans eğitimi vermekte ve öğrencilerimiz dansın her alanında üstün başarılara imza atmaya devam etmektedir.

Mavidans Bale ve Dans Okulu Bale Bölümü eğitmenleri pedagojik formasyon sahibi olup özellikle küçük yaştaki dansçı adayları ile özel bir iletişim kurarak onları geleceğin dansçıları olarak yetiştirmeye büyük bir özen göstermektedir. Kurumumuzda dans alanında dünyaca kabul görmüş eğitim metotları uygulanmaktadır.

Bağımsız ileri bale sınıfı programı da mevcuttur.

Klasik Bale Programımıza Ek Derslerimiz: Klasik bale eğitiminin yanında dekor, sahne tasarımı, kostüm, bale ve dans tarihi gibi teorik dersler ile modern bale, modern dans, jimnastik ve karakter dansı gibi uygulamalı ve repertuar gibi teorik dersler de verilir.

Bale okulu seçerken herhangi bir okuldan veya üniversiteden üç aylık bir atölye veya kurs programı sonunda alınmış katılım belgelerinin resmi hiçbir geçerliliği yoktur. MEB onaylı olmayan ve yurt dışında bir yerden edinilmiş, ancak MEB tarafından denkliği verilmemiş hiçbir sertifikaya veya diplomanın geçerliliği yoktur. Bu sertifika ile öğretmen olma imkanı yoktur.

Öncelikle seçeceğiniz bale okulunun Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olup olmadığını ilgili ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden kolayca öğrenebilirsiniz. Kurum MEB onaylı değilse neden MEB’e bağlanmadığını sormanız gerekmektedir.

Çocuklarımızın eğitimini sadece işin uzmanı ellere emanet ediniz. Kaçak bir kurumda bunu sağlamanız mümkün değildir.

Çocuklarının bale okulundan mezun olduğunuzda resmi öğretmenlik hakkı ve resmi kurs açma hakkına kavuşmaktadır. Bale öğretmenliği gelişmiş ülkelerde en geçerli ve saygın mesleklerden biridir. T.C. Milli Eğitim Bakanlığı’nın onayladığı bu diploma tüm dünyada geçerliliği olan bir diplomadır.

Mavidans Bale ve Dans Okulu Bale bölümünü başarıyla tamamlayan öğrencilerimiz MEB onaylı Resmi Bale Öğretmeni olma hakkı kazanmaktadır. Bu aynı zamanda kıymetli bir altın bileziği koluna takmak demektir. Bale öğretmenliği uluslararası bir meslektir. Her yerde geçerlidir.

Hobiden daha ileri amacı olanlar, baleyi bir meslek olarak da yapmak isteyenler mutlaka ciddi bir eğitim kurumuyla temasa geçmelidir. Unutulmamalıdır ki uygun bir kurumdan bu eğitimi alamayanlar sadece bir hobi ile zaman harcamaktadır. Bu tip meşguliyetlerin birikim ve kalıcılığı yoktur.

Profesyonel işleyen bir bale okulunda çocuğunuzun zamanında ve doğru eğitimi aldığından emin olabilirsiniz. MEB’e bağlı kurumlar ortak bir bale müfredatını kabul etmektedir; bu akademik olarak kabul edilmiş bir eğitim planıdır ve ilgili okullar buna uymakla yükümlüdür.

Çocuklarımız her eğitim yılının sonunda bir üst sınıfa yapılan yısonu sınavı sonucu resmi olarak geçmektedirler. Bu belge Türkiye’deki bütün kurslar tarafından tanınır. Okul değişikliği olduğunda sene kaybedilmez. Ailelerin uzun ve değerli yılları ve yapılan masraflar yok olup gitmez.

Bir bale kursunda en önemli öğelerden birisi eğitmenlerdir. Eğitim kadrosuna yapılan yatırım doğrudan çocukların eğitiminde olumlu olarak yansıyacaktır. Eğitim kadrosunun kalitesi eğitimin kalitesinin üst sınırını belirleyen nihai unsurdur.

Bale okulunun fiziki koşulları eğitim için uygun fiziksel koşulları sağlamalıdır. Havalandırma, doğru bir yer döşemesi, parke zemin, bale barlarının niteliği bu koşullardan bazılarıdır. Soyunma odaları, bekleme salonu, kafeterya, duş ve tuvaletler okulun en önemli fiziksel unsurlarındandır.

Bir kurumda sadece klasik dans öğretmenleri ile eğitim sürdürülemez. Kadronun sanat yönetmeni, modern dans öğretmeni, müzik öğretmeni ve jimnastik öğretmeni ile takviye edilmesi gerekmektedir.

Yılsonu Gösterisi hazırlamak her bale okulu için vazgeçilmezdir. Mavidans Bale ve Dans Okulu her eğitim yılının sonunda bütün öğrencilerimizin katıldığı görkemli bir yılsonu temsili düzenlemektedir. Bale ve dans dünyasının seçkin koreografilerinin sahneye taşındığı bu gecede öğrencilerimiz sahne ile tanışmaktadır. Böylece öğrencilerimiz geleceğin birer sanatçı adayı olarak önemli deneyim ve birikim elde etmektedir.

Yılsonu Resitali hazırlamak aynı zamanda çok ağır bir yükümlülüktür. Birçok okul daha seyrek resitaller hazırlamaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki bale ve dans sahne işidir ve yıl içi üretimleri sahneye taşınmazsa öğrenciler kendilerini geliştirme fırsatından yoksun kalır.

Gösteriler öğrencinin sene sonu resmi sınavı kadar motive edici bir unsurdur. Hazırlanan klasik repertuar, sahne için özel hazırlanmış müzik ve kostümler, her öğrencinin balerin olma rüyalarının gerçekleşmesi anlamını taşımaktadır. Danslar gerçektir, müzik gerçektir, kostümler gerçektir, seyirci gerçektir ve sahne şehrin en iyi sahnelerinden biridir. Bir hayal gerçek olmakta ve sahneye taşınmaktadır.

Bu motivasyon bale eğitiminin kalitesi ile birleştiğinde ortaya muhteşem sonuçların çıkması kaçınılmazdır.

Önemli Konular Ve Bale okulu hakkında:

Linklerden Seçtiklerimiz: Bale Kursu, Bale Okulu, İstanbul’daki Bale Kursları ve Bale Okulları Arasından Seçim Yaparken En İyi Eğitimi Almanıza Yardım Edebilecek Önemli Noktalar

Ders Süresi:

  • Bale derslerimiz haftada minimum 2 gün(toplam 2 saat) olarak planmlanmıştır.
  • Kurumumuzda 7 yaşından itibaren 2 saat Bale eğitiminin yanında, 1 gün Bale Jimnastiği(Stretching ve Kondisyon) eğitimi verilmektedir.
  • Öğrencilerimiz hafta içi ve hafta sonu gruplarımızın uygun olanına kayıtlarını yaptırmaktadır.

Klasik Bale Programımızın Amacı:

1- Uluslararası standartlarda eğitmen, dansçı ve koreograf yetiştirmek.
2- Öğrencilerin doğru bir Bale eğitiminden geçmelerini sağlamak.
3- Öğrencilerin bireysel ve topluluk içindeki yeteneklerini geliştirmek
4- Bale hakkında birikimli, donanımlı ve vizyon sahibi bireyler yetiştirmek.
5- Öğrencilerin sanatsal donanımlarını üst seviyeye çıkarmak
6- Türk ve dünya dans tarihini özümsetmek.
7- Klasik balenin yanında diğer dans formları hakkında da bilgi sahibi olmalarını sağlamak.
8- Müzik, ritim ve dans ilişkisini kuran dansçı adayları yetiştirmek.
9- Ülkemizde Bale sanatının yaygınlaşması ve gelişmesi için çalışmalar yürütmek.

Okulumuzun Klasik Bale Kuralları(Derslerin Verimliliği ve Disiplin Gereği Bütün Öğrenci ve Velilerimizin Uyması Gereken Kurallar):
1- Öğrenci dersine daima tertipli, temiz ve bale dersi kıyafetiyle gelmelidir.
2- Öğrenci kendi sınıfına ait bale mayosu dışında başka bir kıyafet ile derse girmemelidir.
3- Saçlar daima toplu ve saç tokası ile sıkıca düzeltilmiş olmalıdır.
4- Öğrenci dersten en geç 15 dakika önce derse hazır olarak okulda bulunmalıdır.
5- Dersin başlamasından 15 dakika sonra derse girilmesi kesinlikle yasaktır.
6- Ders öncesi bütün takılar çıkarılmalı ve bale dersine o şekilde girilmelidir.
7- Yiyecek ve içecekle derse girilmemelidir.
8- İçeride ders devam ederken, dışarıda dersin düzenini bozacak davranışlarda bulunulmamalıdır.
9- Klasik bale öğrencisi daima çevresine örnek teşkil edecek yapıda olmalıdır.
10- Öğrenci kişisel bakım ve temizliğine dikkat etmelidir.
11- Öğrenci ders yaptığı ve zaman geçirdiği bale okulunu evi gibi benimsemeli ve soyunma odaları ile sınıfları temiz tutmalıdır.
12- Klasik bale öğrencisi Öğretmenlerine daima gereken saygı ve sevgiyi göstermelidir.
13- Klasik Bale öğrencisi okuyan, araştıran, çevresiyle ilgili ve duyarlı bir birey olmalıdır.
14- Velilerin dersi izlemeleri kesinlikle yasaktır. Belirli günlerde velilerimizin de izleyebileceği “Açık Sınıf” uygulaması düzenlenmektedir.
15- Okul panosunda günlük olarak asılan duyurular titizlikle izlenmelidir.

Klasik bale, sahne için özel olarak tasarlanmış ve geliştirilmiş uzun ve engin bir geçmişi olan akademik bir dans formudur. Bale eserleri, ana unsur olan dansın yanı sıra müzik, mim, kostüm, dekor ve ışık ile desteklenmektedir. Balenin temelinde ise öğrenilmesi uzun yıllar süren belirli bir kurallar bütünü yatmaktadır. Bu kurallar yüzyıllar içinde geliştirilmiş ve mükemmeliyete ulaştırılmıştır.

Klasik Bale ve dans eğitimi öğrencinin hayata ve dünyaya bakışını, bedenini, kişiliğini, soyut düşünme yetisini, çevresiyle iletişimini, sağlığını ve arkadaşlıklarını iyiye doğru olumlu yönde dönüştürmekte ve öğrencinin kendini bir birey olarak gerçekleştirmesine yardımcı olmaktadır.

Balenin Yararları:

1- Bale eğitimi klasik müzik eşliğinde yapılmaktadır. Bu sayede öğrenciler henüz küçük yaşlardan itibaren müzik ile tanışmakta; müzik kulağını ve ritimle hareket etme kabiliyetini geliştirmektedir.

2- Balenin önemli yararlarında birisi de bedende fiziksel olarak olumlu yönde yaptığı katkılardır. Bale eğitimi alan öğrencinin bedeni daha esnek, daha güçlü, daha zarif ve sağlıklıdır. Bale egzersizlerinin daima kasları uzatarak yapılması, kas- iskelet yapısı ve vücut çizgilerinin daha güzlü, zarif ve ince olmasını sağlamaktadır.

3- Bale eğitimi alan bir öğrenci günlük hayatında doğru ve sağlıklı beslenmeyi öğrenmektedir. Böylece çağımızın önemli bir sorunu olan aşırı kilolu beden yapısından ve yanlış beslenme şeklinden uzaklaşılmaktadır.

4- Bale eğitimi, duruş(posture) bozukluklarının düzeltilmesinde de önemli katkılar sağlamaktadır. Bale egzersizleri taban düşüklüğü(düztabanlık), içe basma, bacak deformasyonu(x bacak ve parantez bacak deformasyonu) ve belirli orandaki omurga eğriliklerinin tedavi ve iyileşmesinde önemli faydalar sağlamaktadır.

5- Okul dışı bir aktivite olmasından dolayı, çocuğun başka bir ortamda sosyalleşmesini ve farklı arkadaşlar edinmesini sağlar. Grup olarak ve bireysel olarak hareket etmeyi ve sorumluluk almayı da pekiştirmektedir.

6- Bale, bir sahne formu olmasından dolayı soyut düşünmeyi, mekânda yön bulmayı da geliştirmektedir. Hareketlerin tekrarı üzerine kurulan yapısından dolayı, aynı zamanda hafıza ve konsantrasyonu da olumlu yönde etkilemektedir.

7- Bale ve dans eğitimi çocuğa belirli oranda sorumluluk yüklemekte ve çocuğun kendi kendine yetme becerisini kazanmasına yardımcı olmaktadır. Öğrenci aldığı eğitim sonucunda iç disiplinini de sağlamaktadır.

8- Her eğitim yılının sonunda yapılan yılsonu gösterileri ve yıl içi organizasyonlarda yer alma, öğrencilerin sahne ile erken yaşlarda tanışmasına vesile olmaktadır. Böylece bale ve dans öğrencileri prova sürecini, kulis adabını, sahne sırasını beklemeyi ve seyirci karşısına çıkmayı öğrenmektedir. Bu onları profesyonelliğe taşıyacak en önemli adımlardan birisidir.

9- Bale eğitimi uzun soluklu ve oldukça meşakkatli bir süreçtir. Öğrenciler büyük özveri ve çaba ile yıllar içinde yoğurulur ve geleceğin sanatçı adayları olarak yetiştirilirler. Eğitim müfredatında yıllar içinde balenin yanı sıra, doğaçlama ve yaratıcılık, modern dans, dünya dans formları(Tarantella, Polka vb.), street jazz, dans tarihi, kostüm-dekor ve anatomi dersleri ile de donatılırlar.

10- Bale ve dans eğitimi ile öğrenciler çevrelerini ve dünyayı yorumlamayı, soru sormayı, sorgulamayı ve muhakeme kurmayı öğrenmektedir. Bale ve dans öğrencinin entelektüel olarak da donanmasını ve etrafından ayrışmasını sağlamaktadır.

11- Uzun yıllara yayılan bale ve dans eğitimi sonucunda öğrenciler mutlu oldukları ve severek yaptıkları bir sosyal aktivitenin de ötesinde iyi birer sanatçı adayı ve en önemlisi iyi bir insan olma yolunda büyük bir yol kat ederler.